Saija Candelin Visual artist

Blogi julkaistu Uuteen nousuun-sivustolla 11.10.2021

Saija Candelin
Saija Candelin

SAIJA CANDELIN

Intohimot saman katon alle – Saija Candelin vei taidegallerian kauneushoitolaan

Olen Saija Candelin nimellä toimiva oululainen naisyrittäjä, jonka toimialat ovat kauneudenhoito ja kuvataide. Olen opiskellut koko elämäni ajan ja tälläkin hetkellä, 45-vuotiaana opiskelen syventäviä kuvataideopintoja. Minua kiinnostavat monet asiat ja en oikein osaa kieltäytyä mistään projekteista. Lähden helposti mukaan myös epämukavuusalueelleni, koska haluan kehittyä ihmisenä koko ajan. Olen aloittanut urani jo 1990-luvulla kauneusalan tekijänä eri medioissa ja teattereissa. Sitten aloin rinnalla myös kirjoittamaan eri medioihin. Olen kirjoittanut yhden tietokirjan kauneudenhoidon historiasta nimeltä Puuteria & papiljotteja. Lisäksi olen saanut opettaa useissa kauneusalan oppilaitoksissa sekä yksityisillä kursseilla kaikkea ulkonäköön liittyvää pukeutumisesta lähtien.

Taide kaikissa muodoissaan on kulkenut mukanani vahvasti lapsesta asti. Koen olevani varsin luova tyyppi, koskien lähes kaikkia elämän osa-alueita. Onneksi rinnallani on jo yli 20 vuotta ollut rakas aviomies, jolla on jalat tukevammin maassa. Meillä on kolme jo kohta pesästä lentävää lasta, joiden äitinä olo on tietysti kasvattanut minua ihmisenä eniten. Olin itse lähes 10 vuotta ainoa lapsi ja vielä aikuisenakin opettelen tietoisesti olemaan epäitsekkäämpi eri asioissa.

Omat lapsemme ovat käsittääkseni taitavampia sosiaalisilta taidoiltaan jo pelkästään sen takia, että ovat syntyneet peräjälkeen ja joutuneet aina ottamaan muut huomioon. Olen todella kiitollinen perheestäni, joka on aina tukenut minua ja antanut vapauden kehittyä työelämässäkin omaa sydäntä seuraten, opinahjosta toiseen.

Art by Saija

Yhdistin kaksi intohimoani saman katon alle – taideateljeen ja kauneushoitolan

Muutama kuukausi sitten sain yhdistetyä kaksi elämäntapaani ja intohimoani saman katon alle, Oulun Hiukkavaaraan Kulttuurikasarmille. Kyseessä on paikka ja yhteisö, jossa lukuisat eri kulttuurialan tekijät saavat toteuttaa itseään yksin ja yhdessä. Kulttuurikasarmi on ennen ollut puolustusvoimien käytössä, mutta jo toistakymmentä vuotta valjastettuna eri käsityö- ja kulttuurialan tekijöille. Minulla oli tiloissa usean vuoden ajan oma ateljee-tila taiteentekemiselle ja kauneudenhoidolle taas omat liiketilat Oulun ydinkeskustassa. Korona-pandemia asetti kovemmat haasteet kauneudenhoitoalalle, mikä näkyi lähinnä peruuntuneiden juhlien ja kosmetiikan ostamisen rajuna laskuna.

Sen sijaan taidepuolella liikevaihto kasvoi, kun ihmiset keskittyivät sisustamaan kotiaan ja tilaustöiden määrä nousi merkittävästi. Tuolloin aloin tosissaan miettimään, kuinka saisin nämä kaksi täysin eri alaa yhdistettyä samoihin tiloihin. Tuohon aikaan aikaa kului merkittävästi tilojen välillä liikkumiseen ja oli turhauttavaa, kun viime tipan peruutuksen vuoksi tuli taas parin tunnin tauko päivään, jonka olisi voinut käyttää vaikkapa maalaamiseen. Lisäksi kiinteät kulut kahta liiketilaa hoitaessa olivat jo merkittävät.

“Korona-pandemia asetti haasteita kauneudenhoitoalalle, mikä näkyi lähinnä peruuntuneiden juhlien ja kosmetiikan ostamisen rajuna laskuna. Sen sijaan taidepuolella liikevaihto kasvoi. Tuolloin aloin tosissaan miettimään, kuinka saisin nämä kaksi alaa yhdistettyä.”

Taiteilija Saija

Sattuma puuttui peliin

Ihan sattumalta, suurempi tila vapautui juuri toivomastani, hiljaisen työn Taiteilijatalosta vieläpä ilta-auringon puolelta, millä on töitteni kannalta iso merkitys. Päätös piti tehdä nopeasti, sillä Kulttuurikasarmin suuria tiloja voi joutua odottamaan vuosikausia. Kesäkuussa sitten muutin sekä ateljeen että kauneushoitolan saman katon alle.

Olen jakanut tilan molemmille hommille ja koen ajankäyttöni olevan nyt varsin järkevää. Pystyn maalaamaan ja tekemään koruja lähes päivittäin, riippuen miten avaan kalenterin nettiin kauneusasiakkaille tai yleensäkin otan varauksia vastaan. Olen toiminut yrittäjänä lähes 20 vuotta ja koen tärkeimmäksi plussaksi juuri vapauden päättää omasta aikataulusta. Sen hinnalla olen valmis kestämään lähes jatkuvaa painetta epäsäännöllisistä tuloista.

Art by Saija

Minulta kysytään usein, kuinka oikein jaksan koko ajan touhuta ja milloin pidän lomaa. Koen todellakin työni elämäntapana, enkä sen vuoksi mitenkään odota esimerkiksi eläkkeelle jäämistä. Toki kerrytän eläkettä tunnollisesti, mutta uskon että tulen pitämään taidenäyttelyjä niin kauan kuin henki kulkee. Voin pitää ja järjestää lomaa milloin haluan.

Tärkeä paikka hengähdykselle on sukumme mökki Pudasjärvellä Livojoen varrella. Siellä voin vintillä voimaantua kirjoja lueskellen, ilman aikautauluja nukkuen ja heräillen. Tosin mökilläkin maalaan usein ulkona ja teen luonnoksia hiilellä ympäröivästä luonnosta. Viimeksi maalasin kiviä ja polttopuita tontuiksi, kun iski niin valtava inspis ja tekemisen palo.

“Olen toiminut yrittäjänä lähes 20 vuotta ja koen tärkeimmäksi plussaksi juuri vapauden päättää omasta aikataulusta. Sen hinnalla olen valmis kestämään lähes jatkuvaa painetta epäsäännöllisistä tuloista.”

Taiteilija Saija

Haluan tukea myös muita pienyrittäjiä

Tärkeä jaksamiseni lähde on myös jooga ja tanssi, joita treenaan joka viikko. Viime talvena Taiteilijatalon alakertaan avattiin joogastudio, niin täydellistä! Nyt voin töiden lomassa käydä hetken meditoimassa ja venyttelemässä ja palata takaisin “sorvin” ääreen vähintäänkin yhtä pirteänä kuin päikkäreiden jälkeen, arjen luksusta kauneimmillaan.

Pienyrittäjänä pyrin omalla toiminnallani hyödyttämään ja tsemppaamaan myös muita alueen yrittäjiä. Olen tuotteistanut paljon taideteoksiani kasseihin, koruihin, paitoihin jne. Olen valinnut yhteistyökumppaniksi aina mieluiten paikallisen toimijan. Kaikki tekstiilituotteet sekä ikkunateippaukset olen aina teetättänyt oululaisessa perheyrityksessä nimeltä Pop Mainos.

Taidejulisteet- ja kortit sekä käynti- ja lahjakortit olen sen sijaan painattanut oululaisessa perheyrityksessä nimeltä Monisto. Koruissa yhteistyökumppaninani on Korutondesign. Brändin takana on oululainen pariskunta, jonka arvomaailma kohtaa omani. Pyrimme ottamaan koruissa kaikin puolin ekologista vastuuta pakkauksia myöten.

Art by Saija

Kauneuspuolella olen suosinut aina pieniä naisyrittäjiä, mitä tulee myyntituotteisiin. Apellis Oy.n Pauliina Larameen kanssa ystävystyimme jo 20 vuotta sitten toimiessani kauneustoimittajana Pinni-lehdessä. Hänen maahantuomansa meikkisarja Jane Iredale on kuulunut omaan meikkipakkiini ja ostetuimpaan kosmetiikkasarjaani siitä asti. Lisäksi teen mieluisaa yhteistyötä Essential meikkisarjan maahantuojan Omapaja Oy:n Marjo Aulaskarin kanssa. Tuoreempi yhteistyökumppanini on Saaren Taika -sarjaa tekevä Topaz Oy. “Saija saippuakauppias” onkin ollut oikein osuva titteli, kun olen kuljettanut saippuaa ympäri Oulua.

Tärkeä yhteistyökumppanini on myös BP Hair Oy, jonka kanssa minulla on varsin onnistunut verkkokauppayhteistyö. Koodilla “Saija” kaikki kuluttajat voivat valtakunnallisesti tilata tuotteita ja saada aina -10 %.n alennuksen. BP Hair Oy tilittää sitten joka kuukausi minulle provikat ja vältyn itse investoimasta suuriin varastoihin. Harvinaisempaa, mutta välillä uhkaavaa liikatarjontaa kosmetiikkavarastoissani olen pyrkinyt vähentämään erilaisilla kampanjoilla. Esimerkiksi “Osta kaksi tuotetta, saat edullisemman puoleen hitaan” toimii aina; varasto vaihtuu ja liikevaihto pysyy virkeänä.

“Pienyrittäjänä pyrin omalla toiminnallani hyödyttämään ja tsemppaamaan myös muita alueen yrittäjiä.”

Taiteilija Saija Candelin

Markkinoinnissa olen jonkin verran ostanut mainoksia someen, lehtimainontaa en ole harrastanut vuosiin. Panostan muutenkin eniten somenäkyvyyteen ja yritän kehittyä siinä koko ajan. Järjestän someen arvontoja, jotka toteutan yhdessä yhteistyökumppanieni kanssa, jolloin hyöty tuplaantuu. Taidepuolella järjestän myös arvontoja ja pidän useita näyttelyjä joka vuosi, erilaisissa paikoissa.

Olen Suomen taiteilijat ry:n jäsen ja urani kannalta oli todella merkittävää, kun sain teokseni “Näkymä Linnankadulta Oulussa” järjestön vuosinäyttelyyn Helsingin Kaapelitehtaalle viime kesänä. Olin myös iloinen siitä, että juuri kotikaupungistani maalaamani teos pääsi pääkaupunkilaisten ihmeteltäväksi, Oulu mainittu! Seuraava näyttelyni on yhteisnäyttely Sampo Kotajärven kanssa Erotiikan aika-nimisessä liikkeessä Asemakadulla Oulussa.

Liikkeen omistaja Armi Soilanterä kuuluu laillani Oulun seudun naisyrittäjiin ja koen tämänkin yhteistyön valtavan tärkeäksi meidän molempien liiketoimman kannalta. Seuraavaksi kesäksi 2022 on sovittuna näyttelyt ainakin Posiolle ravintola Kisuraan sekä Tähtitorninkahvilaan Ouluun. Investoin juuri lasi-ja keramiikkauuniin, joten aion tehdä näyttelyihin muutakin kuin tauluja.

Olen hakenut rahallista tukea toimintaani usein ja jonkin verran saanutkin. Merkittävin apuraha oli kun sain työryhmän kanssa toteuttaa Taidekirjaston Oulun kaupunginsairaalan saattohoiva-osastolle. “Elävä kuolema”-hanke kesti puolitoista vuotta ja kasvatti minua suuresti kuvataiteilijana ja ihmisenä. Tein sairaalaan kaikkiaan viisi suurempaa teosta. Sain myös korona-tukea sekä saan vuosittain työtilatukea taiteentekemiselle Oulun kaupungilta.

Keskimmäinen lapseni aloitti vasta datanomin opinnot, joten aion ehdottomasti tilata häneltä kotisivut, kun taidot antavat myöten. Siihen asti olet lämpimästi tervetullut seuraamaan kauneus-ja taidejuttujani somekanaville. Pidän aihealueet erillään, koska ne poikkeavat kuitenkin toisistaan niin paljon ja niillä on erilaiset sidosryhmät. Työtilaani Hiukkavaaran Kulttuurikasarmille saa myös aina tulla käymään!

Värikästä syksyä Sinulle toivotellen, Saija
Saija Candelin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *